Værdikæder i børnehøjde

De kære børn er nok ligeglade, når børnehaven skal på tur, og de voksne ikke lige har helt styr på tingene, for hvordan er det nu lige…. – hvad med kommunikationen til forældrene fra institution eller forvaltning? kører det bare som smurt….

Når vi kigger på tingene med LEAN-briller på, så ser vi som regel værdikæder som har en eller anden sammenhæng og gerne skulle skabe noget værdi undervejs eller til sidst, det kan godt komme “drypvis” – så begrebet værdikæder skal altså være et kendt begreb.

Men hvilke værdikæder er det så der er mest værd at kigge på, det kan godt være rigtig svært, for der er så mange at vælge imellem:

  • Opstart af nye børn
  • Håndtering af sygemeldinger
  • Indkøb af materialer
  • Turen ud af huset
  • Bestyrelsesmøderne
  • Planlægning af vagter
  • Samarbejde med dagpleje/vuggestue/skole
  • Kommunikation med forældre
  • Frokost på bordet (madlavning måske)
  • Affaldshåndtering
  • Oprydning og renholdelse (inde og ude)

Ovenstående er blot nogle eksempler, der er enorme mængder af processer, som kan beskrives, analyseres og derved forbedres så der skabes mere tid til hovedopgaven og dermed børnene.

Dog kan man jo ikke arbejde med for mange analyser samtidig, så en god ide er det, at bruge en kortere periode på at notere arbejdsopgaver ned, så man får et overblik over opgaverne, så brug gerne en lap papir, post’its på en væg eller en tavle til at synliggøre alle de opgaver i støder på i hverdagen. Jeg ved godt det virker uoverskueligt, men det kan faktisk være med til at definere hvilke processer der “fylder mest” og dermed måske kan forbedres, så man ikke bruger så mange ressourcer på disse.

Når man laver en værdistrømsanalyse skal man i første omgang definere hvilke delopgaver opgaven indeholder, jeg plejer at sige at man skal lave en bruttoliste som rigtig gerne må være meget detaljeret, for jo mere detaljeret det bliver des større er chancen for at få øje på noget spild, som sidenhen kan fjernes eller måske blot ændres.

Jeg vil ikke beskrive hele metoden omkring værdistrømsanalyser her, den kan du få ved at skrive til mig, så sender jeg gerne en mail med et hæfte om emnet på pdf. (skriv til erna@storgaardinnovation.dk)

Hvordan kan børnene så mærke en positiv forskel ved at man kigger på værdikæderne?

Jo det afhænger naturligvis af hvilke processer der kigges ind i, men under alle omstændigheder vil jeg vove den påstand, at børnene næsten altid vil kunne mærke forskel, da man som personale vil få mere overskud, bedre overblik og forhåbentlig også mere tid, blot ved at gå i dybden med nogen af hovedprocesserne.

Det at se på værdikæderne og lave værdistrømsanalyser betyder også at man kommer til at se på spildtyperne i LEAN – dem kan du læse mere om i en række af indlæg her på siden, måske du finder noget inspiration til at gøre noget anderledes.

Husk altid ikke at sætte for meget igang, det kan faktisk give bagslag og være skyld i at man bliver mere forvirret og presset på jobbet.

Value stream mapping

Værdistrømsanalysen er fantastisk til at skabe overblik

 

Dette indlæg blev udgivet i Spildtyperne i LEAN, Værdistrømsanalysen og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar